неделя, 4 септември 2011 г.

Ревитада Сифну - Нахут в гърне

Много се чудих как точно се превежда на български това скромно и едновременно толкова вкусно ястие. Накрая се сетих, че всъщност много прилича на българския боб в гърне. Ако заговорите в Гърция за „Ревитада” всички ще ви кажат, че на остров Сифнос правят най-вкусната. Това е така, защото на този остров правенето на това ястие е ритуал, който се спазва от стари времена. Всяка домакиня има сред посудата си едно старо, опушено гърне, в което задължително се готви ревитада. Глинените съдове са много популярни в Сифнос, а жителите на този остров се славят като най-добрите майстори на глинени съдове от всичките Цикладски острови.


По традиция, ревитадата се прави всяка неделя и се пече задължително във фурната на селото. Носи се от събота вечер при хлебаря и престоява цяла нощ в пещта. На другият ден, в неделя сутринта, след като свърши в църквата, домакините минават през фурната, за да си получат всяка своето гърне.
И до ден днешен на остров Сифнос, ревитадата е на почит. Тя си остава традицонното неделно ястие на острова. Няма празник (църковен или културен), няма паниар без да бъдат нагостени посетителите с ревитада. По подобен начин тук, в Месиния , на много места, е традиция черпенето на посетителите със супа от козе месо. (гида врасти).

От много време се канех да си направя ревитада. То е ясно, че в Сифнос няма да отида, но поне като си я сготвя да си помечтая за там.
А ето и рецептата:

ПРОДУКТИ
0,500 кг. нахут, предварително накиснат за 1 нощ
2 големи глави лук, нарязани на едро или на филийки
Мека вода,преварена или минерелна (по традиция ,жителите в Сифнос, събират дъждовна вода, която пазят в питейни резервоари . Такава използват за готвенето на бобови варива)
1 равна с.л сол
1 пълна с.л.брашно
¾ ч.ч. зехтин
1 лимон за овкусяване при сервирането, по желание

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Нахутът се измива и се накисва от вечерта. На следващият ден се изплаква и се прехвърля в глиненото гърне. Добавя се солта, брашното, нарязания лук, зехтина и се разбърква. Долива се с вода, която да покрие нахута и още 1-2 пръста отгоре.
Замесва се тесто от 4-5 лъжици брашно и вода, с което се замазва капака. Пече се в фурната на 200С за около 3-4 часа, докато се развари.


А ето и традиционното ястие в понеденик:
Каквото остане от готвения нахут , заедно с 1 ч.ч. ориз (количеството е приблизително), малко зехтин и и вода, се сготвя отново на котлона, докато се свари ориза и така имаме набързо и втора гозба!

Аз, понеже нямам гърне, за целта използвах една дълбока тенджера, на която развих пластмасовите дръжки, тази на снимката.
Вие може да ползвате за целта:
· глинено гърне,
· глинен гювеч или
· друг глинен съд за печене с капак.
Предлагам ви да използвате за целта, също и тенджера под налягане, с която се съкращава значително времето, а съм абсолютно сигурна, че върши същата работа. Тези, които вече я имат и са готвили боб яхния в нея, знаят колко време е необходимо да се свари боба (около 1 час). Количеството на водата е същото (да покрива с 2 пръста нахута).

А сега нека да ви доразкажа за остров Сифнос......
Остров Сифнос се намира в западната част на Цикладските острови. Цикладските острови се намират в централния регион на Егейско море. Сифнос, както и другите по-големи острови от Цикладите е известен туристически маршрут. Намиира се на 25 морски мили от Пиреа. Островът има дължина 18km, ширина 8km и обща площ 74km2 . Има клиновидна форма, на която дължи старото си име „Ακίς” (Акис). Географското му разположение е такова, че островът е изпълнен с хълмове. Постоянните жители са около 2000 човека. Главният занаят е керамиката и грънчарството, а майстоите на на глинени съдове от Сифнос се славят като най-добрите в Цикладите. Други занимания на жителите са: животновъдство, земеделие, риболов, морска търговия и туризъм.
Сифнос има дълга традиция в гастрономията. Традиционните продукти, с които се слави островът са: мед, вино, каперси, смокини сирене”Манура”, сирене „Ксиномизитра”, бадемови сладки, бюреци, курабийки, пастели, медни питки и най-вече прекрасни керамични съдове и ръчни тъкани.

clip_image001
Николаос Челементес (1878г-1958г), най-известния кулинар в Гърция, чието име е олицетворение на готварската книга е родом от село Ексамбела, в Сифнос. Той е един от най-известните кулинари по неговото време. Първоначално следвал кулинарско майсторство във Виена. Малко по-късно, през 1910г., започнал да издава списанието „Наръчник по кулинария”. След това, през 1920г., отпътувал за Америка, за да следва отново. Тъй като бил особено талантлив, бил назначен да работи в най-престижните световни ресторанти. Той бил и първият, който издал изцяло завършена готварска книга в Гърция и става изкючително известен с неговите рецепти за крем бешамел и буябеса (традиционна френска рецепта за рибна супа от Борвингия, ароматизирана с шафран и сервирана с чеснов сос). Променя завинаги кулинарните навици на всички гърци, като налага френскта кухня в Гърция. Любимите му продукти били кравето масло и желатинът. Той пръв започва да прави крем бешамел с краве масло и да използва почти навсякъде краве масло. Обичал да прави всякакви ястия с желатин (аспик, ястия с месо, желета, плодови салати..). Книгата на Челементес станала толкова популярна в Гърция, че тя присъствала във всяко домакинство и била почитана като библията от всяка домакиня.
  
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

15 коментара:

  1. Чудесна рецепта! Наистина прилича на нашия бобец.Обичам нахут добре опечен, но си струва и в този му вид да се опита.
    Поздрави от мен, Жани!

    ОтговорИзтриване
  2. Жани, прекрасна рецепта! Записвам си я и ще я опитам някой ден. През зимата готвих свинско с нахут за първи път и адски много ми хареса, но на половинката нещо не му се понрави. Като сготвя пак нахут, ако иска да яде. ;))
    Хубава и спокойна вечер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Жани,
    обичам нахут и дори днес правих малко по-различен хумус :)
    Не се съмнявам, че е много вкусно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянке, очаквам да споделиш как правиш печен нахут?

    ОтговорИзтриване
  5. Таня,
    опитай ревитадата и няма да съжаляваш! То и аз като я наготвих моя упорит грък никак не искаше да пробва, на зор го накар да яде и после каза: Да, то било вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, сега остава да оипиташ нахут и по този начин.

    Мили момичета, прегръщавм ви и ви пожелавам лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Жани, при теб винаги е интересно!
    Благодаря за инфото и споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. Жани, много апетитно предложение с пленителна история зад гърба си. Винаги ми е интересно да съм при теб, защото нещата никога не стигат само до дадена рецепта- всичко винаги има едно специално "и още нещо", което те прави уникална.
    Хареса ми идеята за нахут в гърне- ще се опита задължително!

    ОтговорИзтриване
  9. Бубе,
    историята свързана с едно ястие е като негова карта за самоличност. Мисля, че точно историята ни вдъхновява да го приготвим. Така е и с хората, колкото повече неща научаваш за един човек, толкова повече те впечатлява и не го забравяш лесно.
    Всъщност ми е скучно да пиша само за рецепти.
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Жани, отново интересна история и интересна рецепта откривам при теб :) Половинката ми е разказвал за подобно ястие, аз лично никога не съм опитвала. Много добре си описала рецептата, бих пробвала при първа възможност!
    Целувки! :)

    ОтговорИзтриване
  11. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΒΥΘΙΑ

    ОтговорИзтриване
  12. Ίριδα, εγώ για πρώτη φορά τη φτιάχνω,έχει ωραιά γεύση και μου άρεσε πάρα πολύ.
    Φιλάκια!

    ОтговорИзтриване
  13. И още една вкусотия! Изглежда невероятно. Не съм готвила нахут досега, явно вече му е дошло времето.:-))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Даже нахутът е много полезен, понеже има голямо съдържание на белтъчини и фибри

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотен блог, поздравления! Искам да попитам с каква цел се прави замазването на капака с тесто?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...