Идеи за красив дом, цветя и градина

Гъбното заболяване чернилка може значително да намали доби¬вите и дори да унищожи част от посевите. По всички надземни части се образуват сиво-кафяви петна, които причиняват изсъхва-нето им. Различните сортове проявяват различна чувствителност към заболяването. По-устойчиви са дребнозърнестите, особено тъмно оцветените сортове. Борбата се води с използването на по-устойчиви сортове, здрави семена, предпосевно третиране на посевния материал и предпазно пръскане на посевите с 1-2% бордо-лезов разтвор.

Важни неприятели при нахута са миниращата муха и грудковите хоботници. Рано напролет възрастните на грудковите хоботници изгризват периферната част на младите растения. Те спират развитието си и при засушаване могат да загинат. Ларвите на неприятеля се хранят от грудките по корените, като намаляват добивите. За борба с тях се използва един от инсектицидни-те препарати Актелик 50 ЕК в доза 0,15%, Децис 2,5 ЕК в доза 50 мл/дка, Маврик 2 ф в доза 30 мл/дка, Суми алфа 5 ЕК в доза 20 мл/ дка, Таслар 10 ЕК в доза 30 мл/дка. Нахутът проявява устойчивост към граховия зърнояд.

Растенията на нахута не полягат, бобовете не се разпукват. Узряването на семената протича за кратко време. Бобовете на едно растение са готови за 3-5 дни. Прибирането може да се извър¬ши наведнъж в момента на пълна зрялост на семената. Не трябва да се закъснява, защото дръжчиците на бобовете изсъхват, лесно се отчупват и се ронят заедно с цели клонки от растението. Най-подходящо време за прибиране е сутрин по роса. Тогава загубите от оронване и чупене са малки. Обикновено добивите са около 200 кг от 1 декар семена. У нас са получавани и до 300 кг/дка.

Нахутът се отглежда заради семената, които имат високо съдържание на белтъчни вещества, въглехидрати и известно коли¬чество мазнини. Те го правят добра храна за хората и домашните животни.
Related Posts with Thumbnails