12.06.2009 г.

"Пролетни" рулца с нахут


Летните жеги не прощават никому. И ако без да си пуснал фурната се печеш в собствен сос - какво остава като я пуснеш на 200 градуса....
В подобна обстановка и желанието за готвене не е голямо, но има някои хитринки и вкусотийки, които може човек да си приготви и без да си причинява топлинни удари. Именно такава една прохладна вечеря си организирахме в сряда вечер.
Във вторник така и не ми остана време да хапна нещо за закуска в къщи и си взех сандвич по пътя за работа. Интересното в него беше пастата от нахут, която приятно хрупаше и придаваше много свеж нюанс на сандвича. Замислих се - как да повторя този ефект в нещо, което да може да се сервира за вечеря.
Като начало трябваше да осигуря от някъде нахут.

Необходимите съставки:

За рулата
1. около 250 гр. пуешко филе от гърди
2. половин кофичка кисело мляко
3. 150 - 200 гр. сирене
4. 1 ср. голяма кисела краставичка
5. 2 скилидки чесън
6. 2 яйца
7. шепа нахут
8. лют червен пипер

за салатата
1. 1 кг. домати (български)
2. сол.
3. зехтин
4. пресен магданоз

Нахута е интересно нещо. Напомня леблебия докато е суров, лешници - като набъбне и е до голяма степен безвкусен, но хрупа страхотно. Ние взехме нахута суров - и в къщи установих, че в това му състояние може да се използва единствено като ... сачми за въздушна пушка. Твърд е като камък. За целта ги сложих една шепа в една чаша да набъбне хубаво. Общо взето за една нощ набъбна доста - предполагам, че може и по някакъв по-бърз начин да се обработи или, което е и по-лесния вариант - направо да се вземе нахут в бурканче, който е маринован и набъбнал както трябва. Но стига толкова за нахута за сега.
Към половин кофичка кисело мляко (по възможност над 3% масленост) се прибавя сиренето добре натрошено, ситно нарязаната кисела краставичка и надребнения чесън. Разбърква се добре с лъжица. Чесъна може и да се пропусне, но си пасва добре, така че ако нямате планове за вечерта или имате дъвки под ръка - не си го спестявайте.
Яйцата се сваряват и също се нарязват на малки кубчета и се прибавят към сместа. Нахута - добре набъбнал също се смесва в пастата. Аз лично тук поръсих с лют червен пипер за по-пикантен аромат. Трябва да се получи мека паста, която е чудесна за самостоятелно хапване с препечени франзелени кръгчета със зехтин, сол и чубрица и... блъди мери.
Принципно си мисля, че би било по добре да се остави пълнежа да изстине хубаво - т.е. ако нахута сте го сложили да набъбва вечерта, а на сутринта сте забъркали набързо пастата преди да тръгнете за работа - вечерта всичко ще е идеално изстинало и готово за сервиране. Но и веднага да се направи - пак е чудесно.
Тук вече идва на ход въображението на готвача - може пастата да се напълни в домати, като аз си го представям по следния начин - изрязва се капачето на домата, издълбава се меката част, облепя се от вътрешната страна с пуешкото филе така че половинките на филето да останат отвън като листенца и се пълни със сирената паста с нахут. Може да се импровизира и със стрък магданоз в центъра за да се получи хубаво цветенце.
Това обаче, за съжаление се сетих по-късно. Това, което направихме за вечеря бяха рулца. Във всяко парче филе сложих по лъжица от пастата и ги навих на рулца.
Много подходящо към рулата е салата от домати със зехтин, сол и магданоз.
Принципно, предвид арабския нюанс в рецептата, е много подходящо да си вземете и по една, две арабски питки и да си ги притоплите набързо във фурната вместо хляб.
Ако имате и добре изстудено бяло вино.... романтичната вечеря е на лице.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...