IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салата от леща и нахут

29 май 2013 10 40

... в комбинация с фета и тахан

Снимка: smittenkitchen.com

Снимка: smittenkitchen.com

Непрекъснато се пише колко са полезни за здравето лещата и нахутът, но малко хора имат разнообразни и добри идеи как точно да си сготвят тези две бобови растения.
Разбира се, пълно е с готварски книги, но в тях рецептите често са трудни и скъпи за изпълнение, тъй като изискват прекалено много съставки.

Разбираме, че перспективата за салата от леща и нахут не звучи много интригуващо, но тя наистина може да бъде освен здравословна и много вкусна. Ястие, с което ще впечатлите близките и гостите си. Ето и малко подробности:

За лещата:
1 чаша изплакната леща;
2 големи скилидки чесън;

2 свежи клончета градински чай;

2 супени лъжици зехтин;

За дресинга и салата:
2 ч.л. семена от кориандър;
1 чаена лъжичка семена кимион;
1/2 голяма скилидка чесън;
морска сол;
2 супени лъжици паста тахан;
1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок;
2 до 4 супени лъжици зехтин;
1 и 3/4 чаши сварен и изцеден нахут;
Една малка глава червен лук, нарязан на тънки филийки;
Магданоз;
1/4 чаша сирене фета (може и козе сирене);
1 и 1/2 супени лъжици сурови сусамови семена.

Инструкции за приготвяне:

Снимка: smittenkitchen.com

Поставете лещата, чесъна, градинския чай и зехтина в малка тенджера с 2 чаши студена вода и ги варете на среден огън. Нека водата да къкри, а не да кипи. Дръжте тенджерата на котлона между 25 и 35 минути. След това я свалете от огъня и оставете лещата да се охлади настрани, преди да я отцедите от водата. Махнете градинския чай и чесъна. Ще имате около 2 чаши варена леща.

Снимка: smittenkitchen.com

Докато варите лещата, можете да варите и нахута в друг съд. Другият вариант е да го накиснете във вода за няколко часа, преди да се захванете със салатата.

Снимка: smittenkitchen.com

За дресинга: Смесете кориандъра, кимиона, пресованата скилидка чесън и 1 чаена лъжичка сол в малка купа. Добавете тахана, 3 супени лъжици лимонов сок, 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици вода. Разбъркайте добре и сложете още лимонов сок, ако желаете.

Снимка: smittenkitchen.com

Сложете филийките с лук в средно голяма купа и ги разделете с пръсти. Поръсете с две щипки сол, а след това с две супени лъжици лимонов сок. Добавете останалите две супени лъжици зехтин и кориандър или магданоз. Натрошете сиренето внимателно и накрая прибавете дресинга с тахана.

Снимка: smittenkitchen.com

Най-накрая сложете лещата и изцедения нахут и разбъркайте. Ако желаете можете да настържете и кора от лимон. Подредете салатата в купа или поднос и я поръсете със сусам.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари