Идеи за красив дом, цветя и градина

Притежава и други ценни качества. Пониква при плюс 2°С. Възрастните растения издържат до минус 10°С. Още по-устойчиви са пониците. Те не загиват дори при минус 16°С. Взискателен е към топлината по време на цъфтежа и плодообразуването.

Реагира негативно на засенчване. Нахутът е единственото бобово растение, което понася въздушна суша и може да вирее дори и в полупустинни райони. При дъждовни години и в райони с по-влажен климат той се напада от гъбното заболяване чернилка. Успява да расте и да се развива на всички почви. Растенията виреят и на засолени терени. Най-подходящи почви за него са леките с малка влагоемност черноземи. При нашите условия има къс вегетационен период (средно 80 дни). Узряването на чушките на едно растение е много дружно. Опрашването на цветовете е собствено. Кълняемостта на семената е най-добра през първата година. За засяване се използват предимно едногодишни семена.

Нахутът се развива много добре, засят след пшеницата. Обработката на почвата е както при всички бобови култури. Като бобово растение той си набавя азота сам. Наторява се с фосфор 4-6 кг/дка и калий 3-4 кг/дка. Азотни торове могат да се внасят само след поникването, и то когато се отглежда на бедни на азот почви. Семената за засяване на 1 дка се третират с 10 г молибден, което увеличава добива с около 10%. Те трябва да отговарят на стандартните изисквания. Чистотата да бъде най-малко 98%, кълняемостта 85% и да няма в тях живи вредители. Преди засяването семената се обеззаразяват срещу чернилката с фунгицидния препарат Витавакс 200 ВП в доза 200 г.
Related Posts with Thumbnails