Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Здравословни рецепти с нахут

Здравословни рецепти с нахут

Жана Г.Жана Г.
Новак
554197
Ястия с нахут

Използвайки нахут, можете да приготвите вкусни и здравословни рецепти. За целта обаче първо трябва да сварите нахута, за което са необходими дълги часове.

Първо трябва да накиснете нахута, като пропорцията е 4 чаши вода за 1 чаша нахут. Нахутът се накисва във вода със стайна температура за 6 часа. Водата се излива, нахутът се залива със студена вода и се вари на силен огън.

Нахут със спанак

След като кипне, се вари на бавен огън около 2 часа. Солта се добавя едва когато се приготвя ястието, тъй като иначе няма да се свари добре нахутът.

След като е сварен, го миете под студена вода, като го разбърквате с ръце, за да паднат ципите. След това нахутът се вари още половин час. Така получавате нежен нахут, който лесно може да се превърне в пюре или в основа за различни видове салати или ястия.

Нахут

Здравословна и вкусна е салатата от нахут с кедрови ядки.

Необходими продукти: 2 чаши сварен нахут, 30 грама кедрови ядки, връзка магданоз, 2 скилидки чесън, сока на 1 лимон, 30 милилитра зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Дал с нахут

Начин на приготвяне: Чесънът се нарязва на ситно, магданозът също се нарязва и се добавя лимоновият сок, солта, черният пипер и зехтинът. Всичко се смила в блендер до хомогенна маса.

Кедровите ядки се запържват на сух тиган. Нахутът леко се намачква с дървена лъжица. Залива се с дресинга, оставя се за 15 минути, поръсва се с кедровите ядки и се сервира.

Много вкусно и полезно е индийското ястие дал.

Необходими продукти: щипка куркума, половин чаена лъжичка семена от горчица, 2 чаши сварен нахут, 2 зелени люти чушки, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 домат, 50 грама замразен грах, 1 супена лъжица настърган корен от джинджифил, 1 морков, 1 чаша спанак, 2 супени лъжици олио.

Начин на приготвяне: Нахутът се смесва със сварения грах и сварените и нарязани на кубчета моркови. В мазнина се запържват семената от горчица, добавят се нарязаният лук, чесънът, нарязаните чушки и джинджифилът.

Добавя се настърганият домат, пържи се още 2 минути, добавят се всички останали съставки и се осолява на вкус. Готви се около 5 минути на слаб огън под капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest