10 вкусотии, които едва ли сте опитвали, а можете да го направите веднага

Pinterest LinkedIn +

Който не е кулинарствал и като цяло рядко изпитва желание да приготвя друг тип храна, освен филия с лютеница или сандвич-с-каквото-има-в-хладилника, той не знае, че колкото и опит да имаш в готварството, колкото и старание да вложиш, пак нямаш никакви гаранции, че ще изпълниш по най-добрия начин всяка рецепта.

Дори да разполагаш с необходимите продукти, включително такива, които не се намират във всеки супермаркет, попадайки в категориите "екзотика" и "деликатеси", експериментите в кухнята често завършват с разочарование и изграждане на напълно погрешна представа за това дали дадена съставка или вид ястие са вкусни или не.

Ето защо правилният подход, когато става дума за непознат до момента вкус, към който проявявате интерес, е да се доверите на професионалистите. Сентенцията гласи, че "майсторът се е провалял много повече пъти, отколкото са опитите, направени от новака". Това важи в особено голяма степен както за джедаите, така и за майстор-готвачите.

От друга страна, посещението в ресторант невинаги влиза в сметките по простата причина, че на ресторант човек най-често ходи с компания, за да пръсне сериозна сума, без да поглежда постоянно часовника.

Какъв е вариантът тогава час-два след като си навиете на пръста, че ви се хапва нещо необикновено, различно и вълнуващо, да задоволите любопитството и зова на небцето си с перфектно изпълнена рецепта, без дори да напускате офиса или дома си? Решението е толкова просто и ефикасно, че само след миг ще почувствате рязко засилване на слюнкоотделянето, докато инсталирате безплатното приложение foodpandа за своето мобилно устройство. Спокойно – този път няма да ви се наложи да притъпявате глада си с нещо посредствено и банално.



Гъби шийтаке - китайска кухня

Например на супа. Освен в китайските ресторанти, бихте могли да я откриете и в менютата на вегетарианските. Особено добър дебют бихте направили с бялата супа с кокосово мляко, червена чушка и джинджифил.

Аспержи - средиземноморска кухня



На супа - например в гръцки ресторант, на плоча - например в рибен, където са комбинирани със скариди, или на жар - сами по себе си с достатъчно силно изявен вкус, различен от всичко, което сте опитвали. Толкова подчертан, че аспержите са едно от малкото ястия, които не могат да се съчетаят добре с никакъв вид вино.

Сирене халуми - гръцка кухня

Невъзможно е да се озовете в Кипър и да не го опитате. Прави се от овче и козе мляко, с или без добавка на краве мляко. Съчетава се най-добре със зеленчуци, например домати, тиквички, чушки, маслини, каперси и много други, овкусени с дресинг от лимон, зехтин и риган.

Едамаме - азиатска кухня

Вид зелен боб, разновидност на соята. Вкусът му изпъква в съчетание с моркови, соеви кълнове, чушки, краставици, сусам, зелени подправки. Може да се приготви и като салата с дресинг от зехтин, лимон, чесън, джинджифил, мед, сол, черен пипер, горчица.

Нахут - най-вече в индийската кухня



Нахутът официално може да бъде обявен за тренд по нашите географски ширини, след като само до преди няколко години повечето хора свързаха този вид бобово растение единствено с печената леблебия. Нахут = леблебия. Модерното значение на нахута обаче, без съмнение, е хумусът - паста от пасиран варен нахут, сусамов тахан и зехтин. Освен по този начин, можете да се почувствате като част от всеобщата нахут мания, ако опитате хапките с нахутено брашно Пакора, нахутова леща с къри сос, ориз с нахут или фантастичния Пънджаби десерт от нахутено брашно и захарен сироп.

Бамбук - азиатска кухня



Да допуснеш мисълта, че е възможно да не обичаш бамбук в ядивната му форма, е почти толкова невероятно, колкото да решиш, че не си падаш по панди (не в ядивната им форма, разбира се). Бамбукът е широко застъпен в китайската кухня, така че и месоядните, които просто не могат да седнат на масата без да имат пред себе си мръвка, както и вегетарианците и веганите, които смятат това за престъпление, имат доволен избор от блюда, включващи това вечнозелено растение в състава си. Най-често бамбукът е придружаван от черни китайски гъби, просто защото комбинацията е едно от най-хубавите неща, които съществуват на този свят.

Уасаби - японска кухня

И да обичате, и да не обичате горчица, не мислете за уасаби по този начин. На вид, вкус и цвят тази традиционна за японската кухня, и по-точно за суши кулинарията, хрянова паста няма почти нищо общо с популярния в Европа жълтеникав сос. Ефектът при първия досег с уасаби може да бъде сравнен с този от шот с абсент - ще почувствате как мозъчната ви кора се свива в спазъм, последван от почти наркотично усещане за върховно физическо удоволствие. Да, можете да си направите сполучливо уасаби и в домашни условия, но ако искате да изгубите уасаби девствеността си по запомнящ се начин, съветваме ви да си вземете такова, приготвено в кухнята на някой от суши партньорите на foodpanda.



Джинджифил - Ave Ginger Imperator

Ако нахутът е хит в момента, какво да кажем за джинджифила! Славата на това растение, и по-точно на корените му, пренесени на Стария континент от Индия още през XIII век, не е преувеличена - наред с неизброимите му ползи за човешкия организъм, включително като ефективно природно средство за регулация на теглото, джинджифилът има и отлични вкусови качества, които далеч не се изчерпват със сладкарството и коледните бисквити. За да вкусите колкото може повече комбинации с джинджифил, смело опитайте всички ястия с него, които можете да намерите в менютата на foodpanda. Изборът е пребогат!

Сьомга - в рибните и средиземноморските ресторанти



Откакто в България човек може да се снабдява целогодишно с банани и домати, достъпът до сьомга е ако не елементарен, то поне достатъчно лесен, за да не трябва да ходите до Йемен и да си я ловите сами. Този вид пъстървова риба е вероятно една от най-популярните в кулинарията, а едно от качествата, с които сьомгата пленява още преди да достигне небцето ви, е нейният цвят. Приготвянето на каквато и да било риба не е за всеки, така че рибните ресторанти са най-доброто място, където да потърсите удовлетворително изпълнение на някоя от многобройните рецепти със сьомга.

Гъши дроб - френска кухня

Отидете ли във Франция, не може да не се насладите на ненадминатия Foie gras - гъши дроб, който "звучи" еднакво добре във всякакви комбинации - само с масло, на пастет, или пък с нещо сладко като ябълки или боровинки. За да бъде кулинарната ви среща с "химическата централа" на гъската незабравима, оставете приготвянето на гъшия дроб на специалистите. Колкото по-реномиран ресторант изберете, толкова по-голяма е вероятността действително за запомните задълго изживяването и да избирате гъши дроб всеки път, когато искате не просто да задоволите глада си, а да го направите с максимално голямо удоволствие.

Ако все още нямате мобилното приложение на foodpanda, не пропускайте да го инсталирате от Google Play, iOS или Windows Phone!

Сподели.